Zveza potrošnikov je odgovorila na vprašanja o zavrženi hrani v Sloveniji
Statistika je pokazala, da je Slovenec v letu 2022 v povprečju zavrgel 72 kilogramov hrane.
Evropski svet za informiranje o hrani je v okviru programa Evropske unije EU4Health raziskoval, kakšne so razlike odnosa ljudi do zavržene hrane po kar osmih državah Evropske unije. Med rezultati Slovenci najmanj zavržemo hrane kot ostale evropske države, ampak po količini še vedno preveč. Med najpogostejše zavrževalce hrane pa prištevamo Dance, Madžare in Irce.
Kje se zavrže največ?
Največ hrane se zavrže v gospodinjstvih, saj se je v letu 2022 nabralo kar 70.285 ton zavržene hrane. Med najpogosteje zavržena živila štejemo sadje, zelenjavo in kruh.
EU4Health je v raziskavah ugotovil, da Slovenija med osmimi državami zaseda najvišji delež ljudi, ki v restavracijah prosijo, da si ostanke hrane odnese domov.
Nasveti za manj zavržene hrane:
Zveza potrošnikov Slovenije svetuje, da lahko zmanjšamo količino zavržene hrane tako, da uporabimo star kruh za tople sendviče, krutone za juho in bruskete. Svetuje tudi, da suh kruh uporabimo za kruhove cmoke, drobtine in kot hrano za ptičke.
Ključne besede: dan zavržene hrane, slovenija, zveza potrošnikov slovenije, gospodinjstva, ostanki, hrana, Radio Kranj